×

Waarschuwing

Only registered users may add new posts, please login

Een gastenboek, een plek om uw ervaring met ons Bed en Brochje te delen met anderen die onze website bezoeken.

Een plek om te vertellen waar u geweest bent en wat u bijzonder vond aan uw fiets- of wandeltocht.

U kunt uw ervaringen opsturen naar , in de vorm van gewone tekst of een eigen vorm gegeven document (bv een pdf, of een word-document). We zullen dit dan zo spoedig mogelijk plaatsen.

Hans & Marjanne

Fred van Doorn: Fietsen in Friesland - mei 2018

Fietsen in Friesland – mei 2018

Vanuit de prachtig gelegen woonboerderij van het Vrienden op de Fiets gastverblijf van Hans van der Hoog en Marjanne van Smaalen (Utein 26 te Oudega) heb ik een tiental bijzonder mooie fietstochten ondernomen. Deze routes heb ik samengesteld met de knooppuntenapp op mijn iPhone en opgenomen met Strava (de kaartjes) en omgezet in een “drone-vlucht” met foto’s metimage001 behulp van de relive-app. Te openen door dubbelklikken.
De verzorging en de hartelijke ontvangst in het gastverblijf was fantastisch. Ik ben heel gastvrij onthaald en zeer goed verzorgd. Een aanrader!!

Dag 1: Gaasterland
Het landschap in dit gebied is glooiend; een restje stuwwal uit een van de IJstijden. Het keileem in de ondergrond is verwant aan Wieringen en Urk, en ook aan de Hondsrug in Drenthe, de Utrechtse heuvelrug, en de Veluwe. Naast het mooie dorpje Oudemirdum trof ik een uitkijktoren aan van de Weermacht, gebouwd kort na de Tweede Wereldoorlog. En uiteraard een monument van de Vrijheidsstrijd uit de Friese historie (slag bij Warns 1345) met het opschrift “leaver dea as slaef“; (liever dood dan slaaf).image005

 

 Dag 2: Nationaal Park Alde Feanen (Oude Venen)

In dit mooie natuurgebied wordt de veencultuur zoveel mogelijk in stand gehouden. Een prachtig vogelreservaat met veel ooievaars en verassende fietspaadjes met veerpontjes verscholen in het riet. 

image009

 

 

Dag 3: Westergo; Franeker, Slachterdijk en Oudebildtdijk
Fietsend over deze historische dijkjes is in het landschap de strijd tegen het water nog goed te zien, vooral aan het verkavelingspatroon van het boerenland. Uiteraard heb ik ook een bezoekje gebracht aan het Planetarium van Eise Eisinga.

 

 

 

 

Dag 4: Nationaal Park Lauwersmeer
Op deze voormalige zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap. In de omgeving zijn veel waterwerken te bewonderen, zoals afwateringssluizen die men vroeger bij eb openzette, en afsluitbare deuren in dijken.Dag 5: Nationale Park het Drents-Friese wold
Fietsend in de bossen bij Appelscha op het Drents-Fries plateau ervaar je Friesland weer heel anders. Dennenbomen, zandverstuivingen en plaatselijk hoogveen.

 

Dag 6: Een rondje om Dokkum met stadswandeling
Prachtig landschap en mooie fietspaadjes in dit weidse poldergebied. Ook de wandeling over de bolwerken en bastions (vijfhoekige uitbouwen van de vestingwallen) van Dokkum was indrukwekkend. Misschien de volgende keer een boottocht door de intacte singel rondom het oude centrum.
Dag 7: Rondje om Wolvega; langs de veenriviertjes de Linde en de Tjonger
Dit gebied is heel besloten en intiem; heel anders dan de weidse uitzichten elders in Friesland. Veel verborgen fietspaadjes in brede houtwallen in dit coulisselandschap.

Dag 8: Rondje Drachten – Beesterzwaag
In Drachten heb ik eerst de twee mooie fietsersbruggen opgezocht en beklommen; de “Slinger” en de “Ring”. Prachtige constructies! Daarna door de bossen van Beesterzwaag gefietst en enkele landhuizen bewonderd. En via de Oude Venen weer terug!


Dag 9: Friese Wouden
Dit gebied tussen Dokkum in het noorden en Drachten in het zuiden is een uitloper van het Drents Fries plateau. Veel plaatsnamen eindigen op “Wâld” als getuigenis van vroegere bossen.

Dag 10: Nationaal Park Wieden en Weerribben
De Wieden (van weids uitzicht) en de Weerribben (van weren; uitgebaggerde veensloten en ribben; strookjes land waarop het veen gedroogd werd) zijn thans verenigd in één prachtig open veenlandschap in de kop van Overijssel.


Ik heb genoten van Friesland en zal er zeker terugkeren. Eerst nog enkele andere provincies van ons prachtige Nederland met een bezoek vereren!


31. 05. 2018
Hans: testcase 1

een heleboel leuke dingen etc


18. 05. 2018
Powered by Phoca Guestbook
positie 16
positie 17
positie 18

Additional information